





<u>Training program on "Techno-economic Considerations for the Design of Green Hydrogen Projects"</u>

Learning Objectives:

• Technology understanding of green hydrogen and green ammonia plant

• Sizing of green hydrogen and green ammonia plants

• Economics of green hydrogen and green ammonia plants

Risks associated with the technology

Date: February 03, 2023

Location: The Gallery Room, JW Marriott, New Delhi

Expected duration: I day (09:00 - 17:30 IST)

Time/length	Session
09:00 - 09:30	Registration
09:30 - 10:00	Opening Session
(30 min)	 Dr. Praveen Saxena, CEO, Skill Council for Green Jobs
	Mr. DMR Panda, General Manager, NTPC REL
	Mr. Anurag Mishra, Senior Clean Energy Specialist, USAID/ India
	Mr. Rakesh Goyal, Chief of Party, USAID SAREP
	Mr. Sumedh Agarwal, Deputy Chief of Party, USAID SAREP
10:00 – 10:30	Policy landscape for Green Hydrogen Economy
(30 mins)	(Mr. Deepak Rai, VP – Standards and Research, Skill Council for Green Jobs)
10:30 – 11:30	Key components and technology selection
(60 min)	Green Hydrogen plant
	Green Ammonia plant
	(Mr. DMR Panda, General Manager, NTPC Limited)
11:30 – 11:45	Tea/Coffee break
(15 min)	
11:45 – 12:45	Sizing principle for a typical green hydrogen plant and its electricity
(60 min)	requirement (electrolyzer, compressor, storage)
	(Mr. Satyajit Phadke, USAID SAREP)
12:45 – 13:30	Sizing principle for a typical green ammonia plant
(45 min)	(synthesis, separation, storage)
	(Mr. Arunachalam Kanakgiri, USAID SAREP)
13:30 – 14:15	Lunch break
(45 min)	
14:15 – 15:00	Costing and economics
(45 min)	Green Hydrogen
	Green Ammonia
	(Mr. Abhinav Mittal, USAID SAREP)
15:00 – 15:45	Hands-on exercise on sizing and economics
(45 min)	(Mr. Vivek Salwan, USAID SAREP)







15:45 – 16:00	Tea/Coffee break	
(15 min)		
16:00 - 16:30	Key risks and insights for planning	
(30 min)	(Ms. Kirtika Challa, USAID SAREP)	
16:30 - 17:00	Open house discussions on skill development in green hydrogen sector	
(30 mins)	(Mr. Deepak Rai, VP – Standards and Research, Skill Council for Green Jobs)	
17:00 – 17:30	Post-training assessment and feedback	
(30 mins)	 Completion of pre-workshop evaluations by the participants 	
	Participant's feedback	
	(Mr. Deepanker Bishnoi, USAID SAREP)	
Close of program		